Ekonomi

Yargıya ilişkin OHAL KHK’sı yayımlandı

Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan KHK ile dava açma, icra takibi, başvuru, şikayet ve itiraz sürelerine 6 Şubat’tan 6 Nisan 2023’e kadar ara verildi.

Kararnameye göre hırsızlık ve yağma suçlarında tutukluluk süresi mahkemeye sevk edilecek süre dışında 4 günü geçemeyecek.

Savcı, tutukluluk süresini üç gün daha uzatabilecek. Olağanüstü hal ilan edilen yerlerde tutuklamaya itiraz ve tahliye talebine belge esasına göre karar verilebilir.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından kurtarma çalışmaları devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde olağanüstü hal ilan etmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Anayasa’nın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak olağanüstü hal ilan etme kararı aldık. Depremin yaşandığı 10 ilimizi Genel Hayatı Etkileyen Afet Bölgesi ilan ediyoruz. Depremin meydana geldiği 10 ili kapsayacak ve 3 ay sürecek OHAL kararı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.

Erdoğan tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete’de yayınlanan; Depremden etkilenen 10 ili kapsayan olağanüstü hal (OHAL) kararına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Buna göre, Anayasa’nın 119’uncu maddesi ve 2935 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis’te 8 dava bulunuyor. , Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa. Şubat 2023 Çarşamba gününden itibaren 90 gün süreli olağanüstü hal ilan edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu