Kocaeli’de 1999 öncesi tüm binalar tarandı
KOCAELİ (İGFA) –Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Meslek Odaları, Barolar ve Sendika Başkanları ile bir araya geldi.
Başkan Büyükakın, burada yaptığı konuşmada, zaman zaman Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya gelerek bu şehrin ortak akılla yönetilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Görüyorsunuz ki teknik olarak rasyonel olan, akademik olarak rasyonel olan, akademik olarak rasyonel olan nedir, nedir? politik olarak rasyonel olan her zaman örtüşmez. Bir tarafta akademik akıl sorununu çözmemiz, diğer tarafta meseleleri mümkün olduğunca düzenleyen bir çerçeveyi çözmemiz ve bunu siyasi düzeyde uzlaştırmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde daha iyisini yapmak için mücadele edeceğiz” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜME AKADEMİK BAKIŞ
Kocaeli’nin dayanıklı bir şehir olması için çalıştıklarını belirten Lider Büyükakın, “Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi’nin ilgili şubeleriyle bir çalışma gerçekleştirdik. Artık bu şehirdeki binaların riskli olup olmadığına dair her detayı cep telefonlarımızdan görme imkanına sahibiz. 1999’dan önce inşa edilen tüm binalar tarandı. Kentte yaklaşık 315 bin bina bulunuyor. Yer ayrı ayrı incelendi. Altlık haritalara birinci derece risk ve 2, 3, 4 ve 5 derece risk olmak üzere 5 farklı kategoride bilgiler kaydedildi. “Yine akademik çalışmalarla desteklendi” dedi.
Başkan Büyükakın, şu anda bu kentte 1999’dan önce yapılmış hangi binaların risk altında olduğuna dair bir envanterlerinin bulunduğunu belirtti.
“Türkiye’de hiçbir il bu çalışmayı tamamlamadı” diyen Başkan Büyükakın, şöyle konuştu: “Şu anda Türkiye’nin çeşitli yerlerine inşaat mühendislerimizi, oda başkanlarımızı davet ediyorlar. ‘Bu çalışmayı nasıl yaptınız?’ diye soruyorlar. Şu anda bu dönüşümün nasıl olacağı konusunda çalışıyoruz. Bunu arkadaşlarımızla belli aralıklarla görüşmeye devam ediyoruz. Herkes bu projeye sahip çıkarsa bu şehri çok hızlı dönüştürürüz. Sivil yapılar harekete geçerse çok daha hızlı sonuç alırsınız. “Önümüzdeki dönemde bu kadar büyük sorunların çözümü açısından sivil toplumu güçlendirmemizin kaçınılmaz olduğunu, bunun aslında modern bir yönetim için kaçınılmaz bir şey olduğunu anlatmaya devam etmemiz ve oraya adım atmamız gerekiyor. Her seferinde iyileştirmeler yaparak ve taşın üstüne bir taş daha ekleyerek adım adım ilerliyoruz” dedi.