Ekonomi

Küresel piyasalar yön arıyor

Küresel piyasalar para politikalarına ilişkin belirsizliklerle yön aramaya devam ederken, tahvil piyasalarındaki satış eğilimi risk algısını artırmaya devam ediyor.

Dünya genelinde güçlenen enflasyon endişeleri fiyatlamayı zorlaştırırken, merkez bankalarının faiz artırımlarını nerede sonlandıracaklarına dair soru işaretleri artıyor.

Dün açıklamalarda bulunan ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin şahin vurguları güçlenirken, Atlanta Fed Lideri Raphael Bostic dün yaptığı konuşmada enflasyonun yeniden hızlanmaması için faiz oranlarının yüzde 5’in üzerine çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

Minneapolis Fed Lideri Neel Kashkari, Fed’in eylemlerinin enflasyonu yavaşlattığına dair pek fazla işaret olmadığını söyledi.

Bu gelişmeler tahvil piyasalarında satış baskısını güçlendirirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 10 Kasım 2022’den bu yana ilk kez yüzde 4’ün üzerine çıktı.

Öte yandan dün açıklanan makroekonomik veriler karışık sinyaller vermeye devam etti. Buna göre, ABD’de 30 yıllık konut kredisi ortalama faiz oranı geçen hafta yüzde 6,71 ile Kasım 2022’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyede kaldı. Ülkede Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) imalat endeksi piyasanın altında kalırken beklentiler Şubat ayında 47,7 ile imalat sanayindeki daralmanın art arda 4. ayında da devam ettiğini gösterdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalardaki bu gelişmelerin ardından Fed’in Temmuz ayında faiz artırımlarına devam etme olasılığı güçlenmiştir.

Bu ayki toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımı olasılığı yüzde 30’u aşarken, Fed’in Temmuz ayına kadar 75 baz puan faiz artırımına gitmesi kesin görülüyor.

Analistler, devam eden güçlü enflasyon baskılarının varlık fiyatlarındaki oynaklığı artırdığına dikkat çekerken, Fed’in Temmuz ayında 25 baz puan faiz artırımına gitme olasılığının öne çıktığına dikkat çekti.

Fed yetkililerinin açıklamalarının bugün de yatırımcıların ilgi odağında olacağını belirten analistler, verilerden gelecek sinyallerin de piyasalardaki oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Bu gelişmelerle New York borsasında S&P 500 endeksi ve Nasdaq endeksi yüzde 0,47 ve yüzde 0,66 gerilerken, Dow Jones endeksi yatay seyretti. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir hareketle başladı.

Para piyasalarında fiyatlamalar Avrupa yakasında risk algısını artırmaya devam ederken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2024 yılında da faiz artırımlarına devam edeceğine dair beklentiler güç kazanmaya devam ediyor.

Almanya’da dün açıklanan enflasyon bilgilerine göre, Şubat ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 8,7 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Verilerin ardından Almanya 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,73 ile son 12 yılın zirvesine tırmanmaya devam etti.

ECB’nin para piyasalarında fiyatlamalarda politika faizini yüzde 4’e çıkaracağı kesin olarak kabul edilirken, bankanın nihai faiz oranını nerede belirleyeceği konusundaki belirsizlik sürüyor.

Öte yandan Bank of England (BoE) Lideri Andrew Bailey, bankanın İngiltere borsalarını destekleyen attığı adımların etkisini görmek istediğini belirtti.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,39, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,46 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,59 azalırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49 arttı. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir hareketle başladı.

ABD’de karışık seyir yeni günde Asya’ya kayarken, Çin’de artan ekonomik aktivite ve Çin hükümetinin büyümeyi destekleyici adımlar atacağına dair haber akışı satış baskısını sınırlıyor.

Dünya genelinde yükselen tahvil faizleri teknoloji hisseleri üzerinde satış baskısına neden olurken, özellikle Çin’de ekonomik aktivitenin güçleneceğine dair beklentiler yarı iletken çip şirketlerinin hisse piyasalarını destekliyor.

Japonya’da bugün açıklanan verilere göre, dördüncü çeyrekte sermaye harcamaları azalmasına rağmen beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bu gelişmelerle birlikte Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 azalırken, Çin’de Şangay bileşik endeksi yatay seyrini sürdürdü. Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Yurt içinde dün üst üste üçüncü gününde yükselişini sürdüren BIST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışın %1,63 üzerinde 5.322,65 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise yatay seyirle 18.8848’den kapanışın ardından bugün bankalararası piyasada açılışta 18.8890’dan işlem görüyor.

Analistler, bugün ülkede haftalık para ve banka istatistiklerinin, Euro bölgesinde enflasyonun ve ABD’de haftalık işsizlik uygulamalarının takip edileceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 5.340 ve 5.450 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu, 5.250 ve 5.100 puan pekiştirme konumundadır. .

Bugün piyasalarda takip edilecek bilgiler şu şekilde:

13.00 Euro Bölgesi, Şubat ayı TÜFE

13.00 Euro Bölgesi Ocak ayı işsizlik oranı

14.00 Türkiye Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özeti

14.30 Türkiye haftalık para ve banka istatistikleri

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

haberalaca.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu